pizzeria

Przepis na pizzę wegetariańską

Grillowana wegetariańska pizza jest bardzo pyszna. Tego typu pizzę zaprezentuje nam renomowany kucharz z pizzerii w Szczecinie. Tą prostą pizzę mogą przygotować smakosze indywidualnie na grillu. Możesz ją przygotować ją tylko dla siebie lub na przyjęcie ze znajomymi. Do jej przygotowania będziesz potrzebował następujących składników: 1 duża pieczarka brunatna (w plasterkach), 0,5 kg dyni piżmowej (obranej, z nasionami i pokrojonej na cienkie plasterki), 1 szklanki kwiatostanów brokułów (o rozmiarach kęsów), 1/4 szklanki posiekanej czerwonej cebuli, 1 łyżki oliwy z oliwek, około 60 gramów ciasta do pizzy, 1/4 szklanki pesto, 1/4 szklanki rozdrobnionego sera pleśniowego lub gorgonzola oraz 1/4 szklanki ser fontina (pokrojonego w kostkę). Ta pizza jest naprawdę pyszna.

Przepis szefa kuchni

pizzeriaCzas przygotowania wynosi 25 minut, zaś czas gotowania – 14 minut. Najpierw rozgrzej grilla na świeżym powietrzu, na dużym ogniu. Następnie umieść pieczarki, cukinię, brokuły, kabaczka i cebulę na patelni do grillowania i posmaruj 2 łyżkami oliwy z oliwek. Gotuj na rozgrzanym grillu 5 minut, następnie przebij ciasto widelcem, gdy będzie już miękka. Usuń z grilla i odstaw. Następnie rozwałkuj ciasto do pizzy na posypanej mąką stolnicy do 20-centymetrowych dwóch kół o grubości 0,64 cm. Posmaruj ciasto 1 łyżką oliwy z oliwek. Piecz pizzę na rozgrzanym grillu, aż pizza zbrązowieje, obróć raz, następnie grilluj około 3 minut z każdej strony. Usuń pizzę z grillem i posmaruj pesto. Teraz na górę połóż gotowane warzywa. Kucharz z pizzerii Szczecin radzi jeszcze wszystko dokładnie posmarować oliwą.

Jak to robią w szczecińskiej pizzerii?

Posyp niebieskim serem i fontina. Następnie daj pizzę na grilla, przykryj i znów gotuj, aż ser się roztopi, około 3 minut. Domowa wegetariańska pizza jest naprawdę pyszna. Tego typu pizzę przygotowuje się właśnie pizzeria w Szczecinie. Do jej przygotowania będziesz potrzebował: 2 łyżeczek suchych drożdży, 1 szklanki ciepłej wody, 3 szklanek mąki, 1 łyżki cukru białego, 1 łyżki suszonego oregano, 1 łyżeczki soli, 1 jajka, 1 łyżki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia, 425 gramów pomidorów pokrojonych w kostkę, 170 gramów puszki koncentratu pomidorowego, 1/2 małej cebuli (posiekanej), 1 łyżki suszonego oregano, 1 ząbka czosnku (drobno posiekanej), 1 łyżeczki sproszkowanej cebuli, 1 łyżeczki koszernej soli, 1 szczypty mielonego czarnego pieprzu, 1 1/4 szklanki startego sera mozzarella, 1/2 szklanki posiekanej zielonej papryki (opcjonalnie), 1/2 szklanki posiekanej cebuli (opcjonalnie), 1/2 szklanki plasterków świeżych grzybów (opcjonalnie) oraz 1/4 szklanki posiekanego sera mozzarella. Taka pizza jest naprawdę pyszna. Jeśli jednak nie lubisz piec lub nie masz na to czasu, pizza z dowozem jest naprawdę dobrym rozwiązaniem. Kuchnia włoska jest bardzo popularna.